Nyheter

MEKO har gjennomført sitt første traineeprogram

For ett år siden lanserte MEKO sitt første internasjonale traineeprogram; MEKO Talent Program. Dette er et internasjonalt lederutviklingsprogram som kombinerer både kjernevirksomhet og teoretisk strategi.

Talentprogrammet tar sikte på å gi en unik start på en lovende karriere og lar deltakerne bygge et omfattende internasjonalt nettverk med kolleger over hele Nord-Europa. Programmet varer i 15 måneder og er delt inn i tre forskjellige blokker. Under minst én av disse får traineene muligheten til å jobbe i utlandet i et av MEKOs markeder.

Klassen 2023/2024 har bestått av 13 personer, der hver enkelt har fått et skreddersydd program avhengig av deres ferdigheter, ambisjoner og interesser. Fra Norge har vi hatt tre deltakere med, som her gir litt innsikt fra deres deltakelse det siste året.

Kort prat med tre av deltakerne

Ida Pilkrog, Business Controller

Fortell litt om bakgrunnen din
Jeg er 23 år og har studert finans på Handelshøyskolen BI og på ESADE Business School i Barcelona. Er opprinnelig fra Sverige, Göteborg, men har bodd i Oslo siden 2020 og trives godt her. Jeg startet i Mekonomen Company NO som finans-trainee.

Hva gjorde at du ønsket å søke på MEKO Talentprogram?
Det var en venn av meg som anbefalte meg til MEKO. MEKO er et stort og velkjent selskap og etter å ha lest om trainee programmet fikk jeg et godt inntrykk. Jeg så programmet som en spennende mulighet til å starte karrieren etter studiene.

Hva har du lært fra denne perioden?
Gjennom programmet har vi deltatt i lederskaps-trening med et eksternt selskap kalt LePaya, der jeg har utviklet ferdigheter innen blant annet prosjektlederskap, stakeholder management, storytelling, strategi og feedback.

Vi har også vært på studiebesøk rundt om i organisasjonen, blant InterTeam i Warsawa, FTZ i Odense og det svenske BCP lageret i Strängnäs. Videre har vi fått muligheten å delta i ledelse-konferanser og “frozen days”. Dette har gitt forståelse om selskapet, bransjen, hvor vi er i dag og om våre mål fremover.

Hva vil du si er de største fordelene med å ha vært med på dette?
Jeg har vokst både personlig og profesjonelt gjennom programmet. Det har vært berikende å få prøve meg på ulike oppgaver og bli kjent med de andre deltakerne. Vi i talentprogrammet har hatt det veldig kjekt sammen. Å knytte kontakter i organisasjonen har vært svært nyttig.

Som trainee hadde jeg også mulighet å rotere til et annet forretningsområde og valgte Stockholm. I rotasjonen fikk jeg lære hvordan business control opererer i Sverige og jeg fikk også muligheten til å lede et spennende prosjekt.

Hvordan har en vanlig arbeidsdag sett ut for deg?
Jeg har fått muligheten å prøve meg på business controlling siden starten. Det har gitt meg mye nå i min nye rolle som business controller for BCP. Det har vært utfordrende og jeg har lært masse. Jeg er takknemlig for å ha fått slik praktisk erfaring innen økonomi og controlling. Talentprogrammets samlinger har vært fine avbrekk i hverdagen.

Hva har vært ditt hovedfokus/fokusområde/prosjekt i denne perioden?
Sammen med to andre deltakere av programmet har vi drevet et strategi-prosjekt rettet mot hvordan man kan gjøre verksteder mer bærekraftige i Danmark. Vi har da samarbeidet med kjeden AutoMester E+ i Danmark. Her har jeg kunnet bruke mange av de ferdighetene jeg har lært i programmet.

Hvilke råd/tips vil du gi fremtidige deltakere på programmet?
Vær åpen, prøv nye ting og ha det gøy. Talentprogrammet er en utrolig verdifull erfaring.

Karethe Hatteland, Forretningsutvikler

Fortell litt om bakgrunnen din
Jeg er 27 år og kommer fra Stavanger. Flyttet til Oslo i forbindelse med studier – men endte tilslutt opp i storbyen hvor jeg nå har bodd i 8 år allerede! Jeg har tidligere tatt en bachelorgrad i økonomi med fordypning i bedriftsutvikling. Etter dette tok jeg en mastergrad i innovasjonsledelse, hvor jeg mot slutten av studiet fikk jobb som forretningsutvikler i Mekonomen Company.

Hva gjorde at du ønsket å søke på MEKO Talentprogram?
Jeg søkte ikke, men fikk forespørsel om å være med fra min nærmeste leder.

Hva har du lært fra denne perioden?
MEKO Talentprogram har vært veldig lærerikt og inspirerende. Gjennom 15 måneder har vi delt både erfaringer og kunnskap, og vi har bygget opp et veldig fint, støttende og god samhold i gruppen. Jeg tror min viktigste lærdom fra talentprogrammet er at det er veldig verdifullt å bygge nettverk på tvers av landegrenser. Vi sitter på mye kompetanse og erfaringer i de ulike landene, og jeg har virkelig forstått viktigheten av kunnskapsdeling på tvers av land. Vi har så mye å lære av hverandre!

Hva vil du si er de største fordelene med å ha vært med på dette?
Den største fordelen tror jeg er at jeg har fått en langt dypere forståelse av bransjen som helhet og vår styrke i markedet. Jeg har blitt godt kjent med både MEKO og Mekonomen Company i Sverige, FTZ i Danmark og InterTeam i Polen, og erfaringene herfra tror jeg kommer godt med videre i rollen min som forretningsutvikler i Mekonomen Company Norge. I tillegg jobber man tett sammen med kollegaer i ulike roller i de ulike selskapene, noe som har gitt meg god innsikt i de ulike forretningsområdene, hva man jobber med og hvordan man jobber.

Hvordan har en vanlig arbeidsdag sett ut for deg?
En vanlig arbeidsdag for meg har sett helt lik ut som før jeg ble rekruttert til talentprogrammet. Jeg har hatt mine vanlige arbeidsoppgaver og jobbet videre med mine egne prosjekter, men jeg har reist en del mer enn jeg gjorde før talentprogrammet. Reisene til Sverige, Danmark og Polen var et fint avbrekk i hverdagen og var noe jeg så frem veldig til!

Hva har vært ditt hovedfokus/fokusområde/prosjekt i denne perioden?
Høsten i fjor fikk vi utdelt et strategiprosjekt om bærekraftig kundereise i Mekonomen Company Norge. Her var jeg på gruppe med to andre talenter fra Sverige, hvor vi spisset oss inn på dekk og hvordan vi kunne gjøre bærekraftige valg mer synlig og attraktivt for sluttkundene.

Hvilke råd/tips vil du gi fremtidige deltakere på programmet?
Ikke vær redd for å by på deg selv, ha det gøy og bare nyt tiden på talentprogrammet! 15 måneder høres kanskje lenge ut, men det er over før du vet ordet av det.

Ingvild Pran, Junior IT Business Developer

Fortell litt om bakgrunnen din
Jeg er 28 år gammel og kommer fra Lillestrøm. Jeg har tidligere tatt en bachelor i Økonomi og Administrasjon med tyngde på International Business i New York. Etter dette studerte jeg videre på Høyskolen Kristiania, hvor jeg tok en master i Innovasjonsledelse. Siden den tid, ca. 1,5 år, har jeg jobbet i Menonomen Company under Security & Governance i stillingen IT Business Developer.

Hva gjorde at du ønsket å søke på MEKO Talentprogram?
Jeg søkte ikke på Meko Talent Program, men ble spurt av min nærmeste sjef om det var noe jeg kunne tenke meg å delta på. Når jeg fikk høre mer om hva det innebar så takket jeg så klart ja!

Hva har du lært fra denne perioden?
Jeg tar med meg mye fra denne perioden, men de tre viktigste punktene er 1) det å alltid være åpen og hyggelig mot andre mennesker – uavhengig av rollen de har. Vi alle er mennesker! 2) det er når det er ubehagelig og vanskelig at man utfordrer seg selv, lærer og vokser som individ, og 3) mer om bransjen vi er i, helheten og hvilken reise vi er på inn mot fremtiden.

Hva vil du si er de største fordelene med å ha vært med på dette?
Det har vært mange fordeler med å være med på Talent Programmet. Jeg tror jeg har lært og vokst mye. I tillegg har jeg fått knyttet kontakter og bygget meg et større nettverk på tvers av hele konsern – det ser jeg på som en stor fordel! Samtidig har jeg også fått komme tettere på MEKO og deres strategi. Det er noe jeg aldri hadde fått uten dette talent programmet.

Hvordan har en vanlig arbeidsdag sett ut for deg?
En vanlig arbeidsdag for meg har rett og slett vært helt vanlig. Den har vært lik uavhengig av programmet. Ettersom jeg allerede hadde stillingen min før jeg ble rekruttert til Talent Programmet så innebar det ingen forskjell i hverdagen. Jeg har kun hatt annerledes arbeidsuker de gangene vi har møttes med Talent Programmet.

Hva har vært ditt hovedfokus/fokusområde/prosjekt i denne perioden?
Sett utenom min vanlige arbeidshverdag og møtene med Talent Programmet hadde vi også et prosjekt høsten 2023. Dette prosjektet handlet om Bærekraftig Kommunikasjon på vegne av Koivunen i Finland. Der brukte vi tre mnd på å undersøke Fixus sine avdelinger og verksteder for å se hva Koivunen kan kommunisere rundt bærekraft til sine kunder (bileiere).

Hvilke råd/tips vil du gi fremtidige deltakere på programmet?
Mitt beste tips er å være åpen, by på deg selv, knytte kontakter og ta til deg mest mulig lærdom. Det har vært fantastisk gøy og spennende å få delta på dette programmet, og jeg anbefaler det så absolutt videre!